Orchideeën

Op 10 oktober 2007 vertelde Jan van der Linden uit Brakel op een onnavolgbare wijze, in sappig Brakels, aan de massaal opgekomen leden van Groei & Bloei alsmede van de KVO afdelingen Berghem en Herpen,  alles over deze fraaie soort bloemplanten.Er zijn in totaal meer dan 700 geslachten die behoren tot deze mysterieuze familie, het aantal soorten is groter dan 25000; sommigen komen op een hoogte van 4500 m voor. Jan gaf informatie over 7 geslachten.Orchideeën vermeerdert men door zaad, heel fijn, op de juiste voedingsbodem aan te brengen of door ze te klonen. Orchideeënzaad heeft een soort schimmel nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Een ideale voedingsbodem is gemalen boomschors, na 6-7 maanden zijn de plantjes groot genoeg om te gaan bloeien.
De verzorging van deze planten is ingewikkeld: niet te droog, maar zeker niet te vochtig; niet te warm en zeker niet te koud; op het juiste moment lengtegroei en bladvergeling voorkomen en op een ander moment bloeistimulatie toepassen. Zelfs het ombouwen tot ?waterplant? behoort tot de mogelijkheden; bemesting met NPK 15/10/30 is geschikt  om groei te bevorderen. Voorkomen en bestrijden van met name wolluis dient zorgvuldig te geschieden.

Vele tips werden door Jan gegeven: een druppel afwasmiddel in de spuitvloeistof geeft een betere hechting en doet wonderen bij de bestrijding van wolluis.
Scheefgroei kun je tegengaan door de pot met het licht mee te draaien; behoedt orchideeën voor tocht!

Jan wekte de aanwezigen op zijn website te bezoeken, ook behoort het tot de mogelijkheden de kwekerij te Brakel te bezoeken, de mooiste tijd daarvoor is eind november. Afgezien van de drukte -  tijdens de binnenkomst, de pauze, het bezichtigen en aanschaffen van planten -  was het een interessante, leerzame avond.

Ter voorbereiding van de avond gaf Jan vooraf de beschrijving van enkele soorten orchideeën door aan de redactie van onze Convo:

- Phalaenopsis : Deze soort is tegenwoordig dusdanig veredeld, dat het een prima kamer-vensterbank plant is geworden, die zeer lang blijft bloeien. Vaak het hele jaar door. Daar kan geen bos snijbloemen tegen op!Temperatuur tussen 15° C in de winternacht en 30° C op de zomerdag. 1 x per 3 weken wat mest geven. Knip de uitgebloeide bloemstengel op 3 ogen van onder af, hij gaat dan opnieuw bloeien.

Paphiopedilum: (de bekende venusschoen-orchidee ) In feite een aard-orchidee . Gematigd licht. Temperatuur tussen 16° C in de winternacht en 30° C op de zomerdag. De plant groeit het hele jaar door. Bloeit ook ca een maand lang met één bloem per nieuwe bladrozet. Ieder jaar wordt een nieuwe bladrozet gevormd, soms enkele meer. Laat de oude, uitgebloeide bladrozetten zitten.Paphiopedilums willen een beetje kalkbrokjes, weinig, of schelpengrit, in het potmedium gemengd hebben, te vinden bij kippenvoer in de dierenwinkels.

Cambria: De volle naam is Vuylstekeara Cambria met nog een achtervoegsel naar gelang van de kruising, b.v. 'Plush" of 'Edna Stamperland'. Dit was de eerste orchideeën-kruising die door mensen (de Belg Vuylsteker) werd gemaakt. In feite een 'koele' orchidee. Uitstekend voor de onverwarmde slaapkamer, wanneer zij niet bloeit. Gematigd licht. Temperatuur tussen 13° C in de winternacht en 25° C op de zomerdag. Als de plant te droog gekweekt wordt gaat het blad een harmonicastructuur vertonen.

Miltonia: Vroeger werd zij de viooltjes orchidee genoemd. Zij houdt van onverwarmde kamers en was vroeger veel meer in de huizen (zonder CV) te vinden. Tegenwoordig worden veel kruisingen van Miltonia en de eveneens koele orchidee Odontoglossum gekweekt, de bloemen- schermen zijn zeer spectaculair in kleur, vorm en grootte. Gematigd licht. Temperatuur tussen 13° C in de winternacht en 25° C op de zomerdag. De planten hebben een hekel aan droge lucht. Besproei ze eens op droge dagen en zet ze tussen andere kamerplanten.

Arbutus Unedo Rubra
Westlandse buitenplaatsen van weleer