De geschiedenis

De dahlia is afkomstig uit Midden-Amerika. Vierhonderd jaar geleden ontdekten de Spanjaarden de plant, maar lieten het daarbij. Pas in 1789 werd een handjevol dahlia’s vanuit Mexico naar de botanische tuin in Madrid gestuurd, met de mededeling dat de knollen eetbaar waren. Je kunt dus zeggen dat de dahlia haar loopbaan begonnen is als aardappel. Maar zelfs als aardappel was ze aanvankelijk niet populair. Pas toen Joséphine de Beauharnais op het idee kwam haar tuin vol dahlia’s planten, waren ze ineens niet meer aan te slepen! Dat duurde totdat de knollen betaalbaar werden en “degradeerden” tot planten voor de gewone man met zijn volkstuintje. Een status die ze eigenlijk nog steeds hebben. Maar een paar jaar geleden is de dahlia enorm populair geworden. Door deze populariteit is het aanbod in kleuren enorm toegenomen en tegenwoordig kun je dahlia’s in allerlei vormen en kleuren aankopen.

Een van de sterke punten is dat ze lang bloeien. Het begint al in juli en houdt pas op wanneer het gaat vriezen. En daarmee zijn we beland bij een van de minpunten: de dahlia’s zijn niet winterhard. Woon je op de kleigrond, dan moet je ze na de eerste nachtvorst zeker uit de grond halen. Op zandgrond kun  je proberen of je het redt met een stevig stro-winterdek.  Twee winters geleden is me dat gelukt, maar vorig jaar zijn ze allemaal bevroren. Je kunt je afvragen of dat zo erg is, want voor een paar euro heb je een nieuwe plant.

Bewaren

Ben je van plan de dahlia’s uit de grond te halen, doe dat dan pas als het echt koud wordt. De knollen kunnen dan voldoende vocht en voedsel opnemen, waardoor ze de winter goed doorkomen. Knip de plant, wanneer hij is uitgebloeid, terug tot zo’n 15 centimer. Laat de stengels drogen. Haal hem dan uit de grond en schud de aarde van de knollen. Laat die, om schimmelvorming te voorkomen, een paar dagen opdrogen onder een afdak of in de schuur. Knip dan de stengels nog een stukje terug. Sommige mensen bewaren de knollen in turfmolm, maar toegedekt met kranten op een koele vorstvrije plek is voldoende. Af en toe controleren of ze er nog goed uitzien kan geen kwaad. Rotte exemplaren verwijderen. Eind april/begin mei kunnen ze weer in de grond. Sommige hebben dan al uitlopers: zo graag wil de dahlia weer groeien en bloeien!!!

Stekken

Als je in het bezit bent van één knol, maar je wil wat meer van deze soort hebben we twee opties: bij een flinke knol deel je deze in tweeën, maar is het een kleine knol dan zou je eens kunnen proberen te stekken: zet de knol in maart in de potgrond en wacht tot er uitlopers verschijnen. Verwijder deze voorzichtig met een mesje, waarbij je probeert om wat van de knol “ mee te nemen”; stekpoeder eraan, en in de potgrond vermengd met wit zand. Succes verzekerd.

Dahliasoorten

De dahlia-familie is een grote familie met veel variëteiten:

1.enkelbloemige dahlia’s (mignon, topmix)

2.halfgevulde dahlia’s (pioenbloemig, anemoonbloemig, halskraag)

3. gevuldbloemige dahlia’s (decoratieve, waterlelie, cactus, semi-cactus, bolvormige, pompondahlia’s)

4. overige dahlia’s (orchideebloemige, halfdubbelgevulde)

Volkstuin:125 mm regen
Kerk in de tuin -  no. 815 week 37 2017