Oss-het Maasland

Bezoek biodiverse stadskruidentuin

22 juni 2024

Met een (te) klein clubje zijn we op ontdekkingstocht gegaan naar tuinieren volgens de nieuwe tijd. Onkruid bestaat niet meer, hoor je steeds vaker. Nou, zeker na de rondgang door de biodiverse stadskruidentuin met uitleg van Jolanda zie ik dat ook steeds meer in.

Over en weer gingen allerlei leuke interessante weetjes over paardenbloemen, hondsdraf, brandnetel, eetbare viooltjes, ruit, scutelaria, kervel, camasia en ook over een een of andere giftige plant.

Wij hebben genoten van verse kruidenthee, brandnetelsoep, broodjes met kruidenboter, kruiden-eiersalade en oregano-pesto (met hieronder het recept).

 

oregano-pesto

  • heel veel verse oregano uit eigen tuin; alleen de blaadjes
  • olijfolie,  extra vierge
  • knoflook, een aantal teentjes
  • walnoten, geroosterd in een droge koekenpan
  • Grana Padano (een flink groot stuk)
  • naar smaak: citroensap (ook voor kleurbehoud), zout en
  • gedroogde chilivlokken

Kaas raspen of in niet te grote blokjes snijden, oregano, knoflook en olijfolie in de blender of met de staafmixer pureren. Overige ingrediënten toevoegen en alles nogmaals blenderen/pureren.

Extra olijfolie toevoegen als het geheel nog wat smeuïger moet worden.

I.p.v. Italiaanse kaas kun je ook geraspte oude kaas gebruiken en i.p.v. walnoten is  een mix van zonnebloempitten en paranoten ook erg lekker